شرایط محیطی و مکانی برای مطالعه یکی از عوامل اساسی در میزان بازدهی مطالعه و سودمند بودن آن است، بطوری که در مورد عده‌ای مطالعه بدون وجود شرایط محیطی مناسب نمی توانند مطالعه ای مفید داشته باشند.

در مورد مکان مناسب مطالعه باید چند فاکتور اساسی مورد توجه قرار گیرد؛ از جمله:

۱- ثابت بودن: عموما این که انسان ها پس از تغییرات محیطی به محیط جدید عادت کنند، طول می کشد از این رو ترجیح داده می شود محلی ثابت و در دسترس برای مطالعه انتخاب شود که بتوان از آن استفاده کرد.

۲- فضای کافی: یکی از عوامل اصلی موثر در بهبود کیفیت یادگیری وجود فضای کافی برای مطالعه است، چراکه مطالعه در فضای محدود و بسته بسیار خسته کننده تر است، و ضمنا باید مکان مطالعه فضای کافی برای قرار دادن امکانات لازم باشد.

۳- امکانات لازم: مکان مطالعه باید دارای امکانات لازم باشد، از جمله میز تحریر مناسب، صندلی با ارتفاع مناسب و با سطح راحتی معتدل و ...

٤- دما: با توجه به فرد دمای محیط مطالعه می تواند 17 تا 27 درجه باشد، اما باید توجه داشت در هوای سرد عملکرد مغز کاهش یافته و هوای گرم می تواند خوب آلودگی را در پی داشته باشد.

۵- نور: نور کم یا بسیار زیاد می تواند بر چشمان انسان آثار فوق العاده مخربی داشته باشد و علاوه بر آن از سرعت مطالعه بکاهد، نور کم علاوه بر این ممکن است باعث خواب آلودگی شود. علاوه بر میزان نور محل تابش نور و نوع نور نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بهتر است نور از سمت چپ شما به شما بتابد و ترجیحا نور طبیعی باشد و در غیر این صورت با رنگ سفید باشد.

6- عدم وجود عوامل مزاحم: عوامل بسیاری می تواند تمرکز شما روی درس را از بین ببرند و شما را از درس خواندن باز دارند. از جمله این عوامل می توان تلفن همراه، تبلت، تلویزیون، رادیو، افراد، تابلو ها، صدای بلند و هر نوع صدا یا تصویر را نام برد.

*در صورتی که تصور می کنید با گوش دادن به موسیقی و آهنگ بهتر می توانید درس بخوانید «که این عمدتا تصوری نادرست است» بهتر است از موسیقی های بدون کلام یا ترانه های با مضمون سطحی استفاده شود که فکر شما را درگیر خود نکند. معمولا یک ترانه ی جدید که برای اولین بار است که به آن گوش می دهید نمی تواند این شرایط را داشته باشد و برای استفاده مناسب باشد.