یکی از مهمترین علل مؤثر در موفقیت تحصیلی مطالعه ی درست و اصولی است و چه بسا افرادی با وجود مطالعه ی بسیار به نتیجه ی دلخواه خود نرسند. یک روش صحیح در مطالعه می تواند در بازدهی آن اثری قابل توجه داشته باشد، تحقیقات نشان میدهد در مقایسه ی دو دانش آموز با سطح هوش و استعداد یکسان آنکه روش مطالعه ی نادرستی را دنبال کرده ممکن است تا چندین برابر زمان مطالعه ی بیشتری نیاز داشته باشد.
در یک مطالعه ی درست، اصولی باید مورد توجه قرار گیرند از جمله: مکان صحیح، زمان صحیح، منابع مورد استفاده، حالات درونی و روحی فرد، حالت نشستن، ایستادن، یا دراز کشیدن، دما، خوراک، باز یا بسته بودن محیط و سایر شرایط محیطی
در این مطلب از میان موارد فوق اطلاعاتی در خصوص زمان مطالعه بیان کنیم.
پیش از آنکه در این مورد سخنی بگوییم باید گفت هر کس بهتر از همه در خصوص توانایی خود و نحوه استفاده از آن مطلل است اما اگر در این که واقعا چه ساعتی برای مطالعه ی عموم دانش آموزان بهتر است به تحقیقات دانشمندان مراجعه کنیم به نکات جالبی برخورد می کنیم.
در این که بهترین زمان برای درج مطالب در حافظه ی کوتاه مدت و بلند مدت اوایل صبح می باشد بسیاری از دانشمندان متفق القولند، پس از این رو بسیاری صبح زود را بهترین زمان برای مطالعه می دانند.
اما دسته ای دیگر از محققان معتقدند مطالعه در ساعات پایانی شب باعث تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده در خواب توسط مغز می شود! و این به لحاظ علمی ثابت شده است.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بعد از خوابی که پیش از آن در پی پاسخ یک سوال سخت ریاضی بودید و پاسخ آن را نیافتید صبح آن را پاسخ داده اید.
عده ای هم صبح و بعد از ظهر را زمان مناسب مطالعه می دانند.
از آنچه گفته شد می توان برای یک برنامه ی زمان بندی مناسب نتیجه گرفت؛ می توان از صبح بعد از ورزش و صبحانه مناسب برای مطالعه ی دروس حفظ کردنی که با حافظه ی بیشتری نیاز دارند استفاده کرد، همین طور بعد از ظهر نیز برای مطالعه ی این نوع دروس (منهای دروس فرار و مفهومی با احتیاج به درک بالا) مناسب است.
همینطور از آخر شب می توان برای مطالعه ی دروس محاسباتی و با نیاز به تمرین و تکرار مانند ریاضی استفاده کرد و صبح زود (پیش از آنکه از خواب فاصله زیادی گرفته شود) دروس مطالعه شده در آخر شب را بازخوانی و مرور کرد.